Αναζήτηση
  • Υγεία & Κάνναβη

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ
Καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αγκαλιάζουν την Κάνναβη, για τη φαρμακευτική και την ψυχαγωγική της χρήση, οι αντίπαλοί της στρέφονται σε μια σειρά ακαδημαϊκών ερευνητών που ισχυρίζονται ότι η χάραξη της πολιτικής πρέπει να αποφύγει τη χαλάρωση των περιορισμών γύρω από την Κάνναβη. Ισχυρίζονται ότι είναι πολύ επικίνδυνη και ότι δεν έχει δοκιμαστεί. Οι έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες έχουν γίνει απίστευτα αμφιλεγόμενες κατά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας μεγάλες ιατρικές σχολές και περιοδικά να απαιτούν αυστηρές παραθέσεις. Μήπως υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κάνναβη;

Το VICE διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της νομιμοποίησης της Κάνναβης, υπήρξαν επίσης στα μισθολόγια ορισμένων από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν προϊόντα τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα με τη χρήση της Κάνναβης. Και ενώ αυτά τα άτομα έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, οι δεσμοί τους με τις φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον Dr. Herbert Kleber του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο Kleber έχει άψογα ακαδημαϊκά προσόντα, και έχει μιλήσει στον Τύπο και σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, προειδοποιώντας κατά της χρήσης της Κάνναβης, η οποία τονίζει ότι μπορεί να προκαλέσει ευρεία προβλήματα εθισμού και θέματα δημόσιας υγείας. Αλλά ενώ γράφει άρθρα εναντίον της Κάνναβης για το CBS News ή εμφανίζεται στο NPR και το CNBC, αυτό που δεν έχει ειπωθεί είναι ότι ο Kleber έχει υπηρετήσει ως έμμισθος σύμβουλος σε κορυφαίες εταιρείες συνταγογράφησης φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Purdue Pharma (κατασκευάστρια του OxyContin), Reckitt Benckiser (παραγωγός του παυσίπονου Nurofen), και Alkermes (παραγωγός ενός νέου ισχυρού οπιοειδούς που ονομάζεται Zohydro).

Ο Kleber, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε όταν του ζητήθηκαν δηλώσεις, διατηρεί σημαντική επιρροή στη δημόσια συζήτηση για την Κάνναβη. Για παράδειγμα, τα γραπτά του έχουν υιοθετηθεί από τον Σύλλογο Αρχηγών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, στις θέσεις του κατά της νομιμοποίησης της Κάνναβης και έχουν δημοσιευτεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση στις προειδοποιητικές δηλώσεις της κατά της ιατρικής χρήσης της Κάνναβης.

Θα μπορούσε η μακροπρόθεσμη οικονομική σχέση του Kleber με τις φαρμακοβιομηχανίες να θεωρηθεί ως σύγκρουση συμφερόντων; Μελέτες έχουν δείξει ότι η Κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου ως υποκατάστατο για σημαντικά συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Η βιομηχανία οπιοειδών αναλγητικών είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων που αντιμετώπισε αυξανόμενες επικρίσεις από τους ειδικούς, διότι τα παυσίπονα προκαλούν σήμερα περίπου 16.000 θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερους από την ηρωίνη και την κοκαΐνη μαζί. Οι ερευνητές βλέπουν την Κάνναβη ως ασφαλή εναλλακτική λύση στα οπιοειδή προϊόντα όπως το OxyContin, ενώ δεν υπάρχουν γνωστοί θάνατοι από υπερβολική δόση Κάνναβης.

Άλλοι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, αντίπαλοι της Κάνναβης, που έχουν δεσμούς με τη βιομηχανία παυσίπονων

Η Dr. Α. Eden Evins, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ψυχιατρικής στο Harvard Medical School, είναι συχνή κριτικός κατά των προσπαθειών για τη νομιμοποίηση της Κάνναβης. Ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο μιάς ομάδας κατά της Κάνναβης, με το όνομα Project SAM, και έχει εμφανιστεί σε κορυφαία μέσα μαζικής ενημέρωσης επικρίνοντας το κύμα των νέων μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την Κάνναβη. "Το να μπορούν οι άνθρωποι να πάνε σε μια κλινική ή σε ένα καφέ και να αγοράσουν Κάνναβη, είναι κάτι που δημιουργεί την αντίληψη ότι είναι κάτι το ασφαλές", είπε πέρυσι στους Times.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η Evins συμμετείχε στον σχολιασμό για τη νομιμοποίηση της Κάνναβης για το Journal of Clinical Psychiatry, το δημοσίευμα διαπίστωσε ότι οι οικονομικές της σχέσεις απαιτούν διαφάνεια, καθώς σημείωσε ότι από το Νοέμβριο του 2012 ήταν "σύμβουλος για την Pfizer και την DLA Piper και έχει λάβει επιχορήγηση/υποστήριξη έρευνας από την ENVIVO, την GlaxoSmithKline και την Pfizer". Η Pfizer έχει μπει επιθετικά στην αγορά παυσίπονων των 7,3 δις δολαρίων. Το 2011, η εταιρεία απέκτησε την King Pharmaceuticals (κατασκευάστρια διαφόρων οπιοειδών προϊόντων) και τώρα ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά το Remoxy, σαν ανταγωνιστή του OxyContin.

Ο Dr. Mark L. Kraus, ο οποίος διευθύνει ένα ιδιωτικό ιατρείο και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της American Society of Addiction Medicine, υπέβαλε κατάθεση το 2012 κατά ενός νόμου για τη φαρμακευτική Κάνναβη στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με χρηματοοικονομικές αποκαλύψεις, ο Kraus έχει υπηρετήσει στην επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τις εταιρείες αναλγητικών, όπως η Pfizer και η Reckitt Benckiser, κατά το έτος πριν από τον ακτιβισμό του ενάντια στο πρόγραμμα για τη φαρμακευτική Κάνναβη. Η Evins και ο Kraus, επίσης δεν ανταποκρίθηκαν όταν τους ζητήθηκαν δηλώσεις.

Αυτές οι αποκαλύψεις ακαδημαϊκών δίνουν τροφή στο επιχείρημα ότι οι φαρμακοβιομηχανίες διατηρούν κρυφούς δεσμούς με το λόμπι της απαγόρευσης της Κάνναβης. Τον Ιούλιο, σε ρεπορτάζ μου για το Nation, έδειξα ότι πολλές από τις μεγαλύτερες ομάδες κατά της Κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Κοινότητας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, η οποία αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση μέσω του ακτιβιστικού της δικτύου και μέσω της διανομής υλικού συνηγορίας (δημοσιεύματα εναντίον της φαρμακευτικής Κάνναβης και προπαγανδιστικά βίντεο), βασίστηκαν σε σημαντική χρηματοδότηση από εταιρείες αναλγητικών, συμπεριλαμβανομένων των Purdue Pharma και Alkermes. Ομάδες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών που χρηματοδοτούνται από φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Partnership for Drug-Free Kids και η CADCA, χρησιμοποιούν τον προϋπολογισμό τους για να πολεμούν την Κάνναβη, ενώ δείχνουν προσποιητό ενδιαφέρον για το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αμερική, τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Όπως ανέφερε η ProPublica, ερευνητές που χρηματοδοτούνται από εταιρείες αναλγητικών έχουν συμβάλλει στον θανατηφόρο εθισμό της Αμερικής στα οπιοειδή, όπως το OxyContin και το Vicodin. Αυτοί οι ακαδημαϊκοί, με αθόρυβη χρηματοδότηση από μεγάλες επιχειρήσεις αναλγητικών, ενθάρρυναν τους γιατρούς να υπερσυνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα για μια σειρά θεμάτων ανακούφισης από τον πόνο, κάτι που οδήγησε στο σημείο να είναι σήμερα η Αμερική ο μεγαλύτερος καταναλωτής παυσίπονων στον κόσμο και η πρωτεύουσα της υπερδοσολογίας του πλανήτη. Τι σημαίνει για την ιατρική ακαδημαϊκή κοινότητα σήμερα ότι πολλοί απ' αυτούς τους ερευνητές που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες αναλγητικών βρίσκονται τώρα απέναντι σε μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση: στο κάπνισμα ενός τσιγάρου Κάνναβης.


άρθρο: Lee Fang (7/9/2014)


μετάφραση: Ηρακλής Τσαγκαράκης


πηγή: https://www.vice.com/en_us/article/xwppyk/leading-anti-marijuana-academics-are-paid-by-painkiller-drug-companies?fbclid=IwAR20pe64cphyPrRhuihN2xsUKGBIWAb-V-GMESZ8K7paO4ysFjKVVnKR_E4

48 προβολές0 σχόλια

Καραϊσκάκη 6, Λαμία, 35150

6986631519

Ακαδημίας 75 & Μπενάκη, Αθήνα, 10678

2100109154