Αναζήτηση
  • Υγεία & Κάνναβη

ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ


Μελέτη: Η υγιής ουροδόχος κύστη συνδέεται με τα μονοπάτια της Κάνναβης

Νέα έρευνα δείχνει ότι η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να ρυθμίζεται από μονοπάτια που επηρεάζονται από την Κάνναβη, παρέχοντας περισσότερη υποστήριξη για τη χρήση της στις ουροφόρες οδούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό ουρολογίας BJUI, εξηγεί επίσης την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης που παρατηρείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που παίρνουν φάρμακο βασισμένο στην Κάνναβη.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 εμπλέκονται στον περιφερικό και στον κεντρικό νευρικό έλεγχο της ούρησης.

Οι υποδοχείς CB1 ενεργοποιούνται από μια ένωση της Κάνναβης που ονομάζεται τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία δημιουργεί την αίσθηση της "μέθης" που βιώνουν οι χρήστες. Ενώ συγκεντρώνονται κυρίως στον εγκέφαλο, οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται επίσης σε μικρότερες ποσότητες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κύστης.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Dr. Claudius Fullhase του Τμήματος Ουρολογίας του πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians, μελέτησε ποντίκια που γεννήθηκαν χωρίς αυτούς τους υποδοχείς και διαπίστωσε ότι είχαν πιο συχνή και αυθόρμητη ούρηση σε σύγκριση με τα υγιή ποντίκια.

Οι κύστεις τους ήταν επίσης λιγότερο δεκτικές στην ηλεκτρική διέγερση των νεύρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σηματοδότηση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη δραστηριότητας των υποδοχέων CB1.

Σε ένα συνοδευτικό τους σχόλιο, ο Dr. Mathieu Boudes και ο Dr. Dirk de Ridder του Εργαστηρίου Πειραματικής Ουρολογίας KU Leuven στο Βέλγιο, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη νέα μελέτη, σημειώνουν ότι τα τελευταία ευρήματα ήταν τα πρώτα στο είδος τους.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα, για την ώρα, μια τοπική συμμετοχή των υποδοχέων CB1 στην κανονική λειτουργία της κύστης.

Σύμφωνα με τους Βέλγους, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών μπορεί να παίζουν ρόλο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και του επώδυνου συνδρόμου της κύστης.

Ομοίως, μια μικρή μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι η επιτακτική ακράτεια, ο αριθμός και ο όγκος των επεισοδίων ακράτειας, η συχνότητα και η νυχτερινή ούρηση (νυκτουρία), "όλα μειώθηκαν σημαντικά" σε ασθενείς με προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από θεραπεία με εκχυλίσματα ολόκληρου του φυτού Cannabis Sativa.

Ο Dr. Boudes και ο Dr. de Ridder συμπεραίνουν ότι ενώ "απαιτείται η συλλογή περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων", τα φάρμακα που στοχεύουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών σε διαταραχές της ουροδόχου κύστης θα πρέπει πράγματι να είναι "σημαντικά στο μέλλον".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από την εκτύπωση και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG).


άρθρο: LeafScience (30/9/2013)


μετάφραση: Ηρακλής Τσαγκαράκης


πηγή: https://www.leafscience.com/2013/09/30/study-healthy-bladder-tied-marijuana-pathways/?fbclid=IwAR29vujpDR-IksH281bzE8-fPNbNVHy40qKTmZOL9EWDo41YTUqvwsXzqCc

118 προβολές0 σχόλια

Καραϊσκάκη 6, Λαμία, 35150

6986631519

Ακαδημίας 75 & Μπενάκη, Αθήνα, 10678

2100109154